Kies de voetbalschoen die bij jou past

Iedere voetballer is anders. Juist jouw individuele kenmerken zorgen ervoor dat jij een unieke voetballer bent. En bij een unieke voetballer horen unieke voetbalschoenen. Voetbalschoenen die bij jou passen. Om een goede keuze te maken op het gebied van voetbalschoenen, zijn een aantal factoren bepalend om erachter te komen welke schoen er nu het beste bij jou past. Een belangrijke factor hierbij is de ondergrond waarop je speelt. Wat ook meespeelt, is wat voor type speler jij bent. Ben je een snelle linksbuiten of juist een robuuste centrale verdediger? Hou je ervan om iemand op snelheid te passeren of ben je meer de dribbelaar op het middenveld? Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren, zoals merk en kleur, natuurlijk ook een rol. 

Ondergrond

Als je alleen maar op kunstgras speelt, dan is een AG-zool aan te raden. AG staat voor ‘artificial ground’, ofwel kunstgras. Een SG-zool (SG staat voor ‘soft ground’) is geschikt als je alleen maar op echt gras voetbalt. Een zool waarmee je op beide ondergronden uit de voeten kunt is de FG-zool, de afkorting FG staat voor ‘firm ground’. Sommige voetballers kiezen ervoor om meerdere soorten voetbalschoenen tot hun beschikking te hebben. Daarmee kunnen ze per ondergrond besluiten welke voetbalschoenen ze aantrekken. Hiermee zijn ze altijd optimaal voorbereid voor een wedstrijd. 

Type speler

Een lichte schoen is perfect voor de behendige, snelle voetballer. Bijvoorbeeld voor als je een speler bent op de flanken, die ervan houdt om een man te passeren. Als je dit graag op snelheid wilt doen, zijn lichte schoenen wel erg fijn. Voor de robuuste verdediger speelt het gewicht van de schoen een minder grote rol. Een verdediger is juist weer gebaat bij schoenen die veel grip hebben en een stootje kunnen hebben. 

Synthetisch of echt leer?

Synthetische schoenen hebben bij veel voetballers de voorkeur. De reden hiervan is dat deze schoenen gemakkelijk schoon te maken zijn en beter tegen slecht weer kunnen. Aan de andere kant zijn er ook veel voetballers die juist houden van echt leer. Dit materiaal ademt namelijk beter en is soepeler. Leer kan echter minder goed tegen slechte weersomstandigheden en vragen om meer onderhoud.

Persoonlijke voorkeuren

Natuurlijk heb je als voetballer je persoonlijke voorkeuren. Bijvoorbeeld op merkgebied. Op dat gebied is er gelukkig veel te kiezen. Nike, Adidas en Puma zijn enkele bekende voetbalmerken die een ruim assortiment voetbalschoenen aanbieden. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende kleuren en stijlen. Jouw ideale voetbalschoen zit daar zeker tussen!